Podsumowanie naboru do pierwszego programu stypendialnego

Dziś, kiedy opadły już emocje związane z rozpoczęciem roku akademickiego, chcemy się z Państwem podzielić krótkim podsumowaniem naboru młodzieży do naszego pierwszego programu stypendialnego.

• Rekrutacja do programu stypendialnego ruszyła 7 lipca 2023 r., gdy ogłoszono wyniki matur, i pierwotnie trwała do 31 lipca 2023 r., jednak ze względu na niewystarczającą liczbę zgłoszeń, ogłosiliśmy nabór uzupełniający, trwający do 18 sierpnia 2023 r. W międzyczasie zdecydowaliśmy się objąć rekrutacją nie tylko młodzież z województwa lubelskiego, ale również z samego Lublina – wcześniej wyłączonego z rekrutacji.
  • W naborze łącznie wzięło udział 68 osób, w toku weryfikacji zgłoszeń wyłoniliśmy ostatecznie 53 osoby, które zostały zakwalifikowane do pobierania stypendium.
  • Naszym zamiarem było przyznanie 50 stypendiów polskich po 1600 zł miesięcznie i 3 zagranicznych po 1000 euro miesięcznie, ponieważ jednak żaden uczeń nie zgłosił chęci aplikacji na studia zagraniczne, zdecydowaliśmy o przyznaniu 53 stypendiów polskich. Będą one wypłacane przez 3 lata, od października do lipca.
  • Nasi stypendyści to grupa 37 dziewcząt i 16 chłopców, którzy od października zaczęli studia na uczelniach wyższych w całym kraju. Za wszystkich trzymamy serdecznie kciuki i wierzymy, że dzięki stypendium będzie im łatwiej realizować ich akademickie ambicje.